Classic & Ko

Bericht
  • Deze website maakt gebruik van cookies voor het beheer van toegang, navigatie en andere functies. Klik hier voor meer informatie!

Volvo 240 Elektrisch

Onlangs hebben wij een Volvo 240 omgebouwd tot elektrische auto. Wij zijn er trots op dat SBS 6 dit ook heeft uitgezonden en dat het op vele nieuwssites van Nederland ter sprake is gekomen. Daarom lijkt het ons leuk om het krantenartikel hieronder toe te voegen. Het is direct overgenomen van ‘contact.nl’. Meer nieuws  en informatie over dit project kunt u vinden op www.electricvolvo.com

VORDEN – Dat de brandstofprijzen omhoog blijven gaan, maakt Martijn Hendriks uit Lochem niet veel meer uit. Hij heeft zijn Volvo 240 uit 1993 namelijk eigenhandig omgebouwd tot elektrische auto en inmiddels heeft de RDW de auto officieel goedgekeurd. Autobedrijf Classic en Ko uit Vorden renoveerde de wagen en stelde ruimte beschikbaar aan Hendriks om aan het project te werken.

“De 240 is een belangrijk model voor Volvo geweest en hij is al sinds 1975 op de weg. De auto die ik omgebouwd heb is wat dat betreft ook nog een heel bijzondere auto; het is een Volvo 240 GL Classic, een van de allerlaatste geproduceerde exemplaren. Deze speciale uitvoering werd in de laatste productiemaand gemaakt, in mei 1993, met speciale opties, zoals houten sierstrips op het dashboard, speciale velgen en wat helemaal uniek was: de rand rondom de grill en de koplampen werd mee gespoten in de kleur van de carrosserie. Daaraan kun je hem echt herkennen”, vertelt Martijn gepassioneerd.

Martijn heeft helemaal zelf onderzocht hoe hij de auto kon ombouwen. Hij koos bewust voor een hoog afwerkingsniveau. “Alsof Volvo hem zelf gemaakt zou kunnen hebben”, zegt hij. “Degelijk en veilig.” Hij wilde geen “rare toeters en bellen, maar een mooie, professionele afwerking” en zoveel mogelijk met de originele onderdelen.
Na uitgebreid onderzoek, waar hij drie jaar geleden mee begon, koos hij bijvoorbeeld voor wisselstroom in plaats van voor gelijkstroom: “Dat is duurder, maar het is ook veel veiliger en geeft meer kracht. Wisselstroom maakt het ook gemakkelijker om de remenergie weer terug in de accu’s te laden. 

De hoofdcomponenten vond Martijn in Zwitserland, het battery management system in Amerika. Hij onderzocht waar hij de originele bedrading moest onderbreken en bouwde de nieuwe motor op de originele steunen van de benzinemotor. “Ik kon dit niet doen zonder Classic & Ko uit Vorden, een universeel autobedrijf in Vorden. Ko van der Kolk en Robbie Duivelshof hielpen met de accubakken, het ontwerpen ervan, het laswerk, de remmen en de wielophanging. Ko heeft een constructie zodat ook de nieuwe motor op de bestaande versnellingsbak kon worden aangesloten. En ze hebben de auto helemaal gespoten. Het interieur was nog bijna als nieuw, al stond er 350.000 kilometer op de teller, maar aan de buitenkant zag je toch krasjes en steenslag. Dankzij de ongelooflijke technische vindingrijkheid en creativiteit van Classic & Ko en hun enthousiasme worden unieke projecten zoals deze mogelijk gemaakt.”

Hoeveel uren Martijn in het project heeft gestoken heeft hij nog niet uitgerekend. “Veel”, weet hij wel. “En het geld? Daar heb je ook een nieuwe auto voor.” Maar eigenlijk heeft hij dat nu ook, want toen hij vrijdag het nieuwe kenteken ontvangen had, kon hij de auto van de oplader gaan halen en de weg op. De opgeladen Volvo , die nu Volvo 240 GL Classic Electric heet, haalt een actieradius tussen de 150 en 200 kilometer.

Woensdag 26 juni) was SBS6 op bezoek in Vorden om een reportage te maken bij het Vordense bedrijf over de auto. Zie hieronder de foto's.

 

    

 

 

 

Contactgegevens

Classic en Ko

Industrieweg 3
7251 JT Vorden

+31 (0)575 555 204
+31 (0)575 553 492

www.classicenko.nl